Videopoker

En typ av elektroniskt hasardspel man kan spela på spelautomater kallas för videopoker. Spelet går ut på att, med de olika kortkombinationerna som finns i poker, få en så bra hand som möjligt. Den ultimata handen är självklart en straight flush.

För att spela på en videopoker-maskin inför man först den önskade summan man vill spela för. Man kan sedan bestämma hur mycket man vill satsa vid varje omgång. Den högsta summan man kan satsa per spel är 5 kronor.

När man har valt den summa man vill spela för, så trycker man på ”play” och får därefter upp fem kort på skärmen. Man får sedan välja vilka av dessa kort man vill behålla, och de man har valt bort byts ut mot nya. Den nya handen utgör den slutgiltiga, och har du då en vinnande hand tilldelas du krediter efter den förbestämda utdelningstabellen. På vissa spelmaskiner kan man, vid vinst, välja ”double up”. Det innebär att du, på en ny spelplan, får upp ett öppet kort och fyra stängda. Det gäller sedan att få över det visade kortet. Lyckas man så vinner man dubbel pott, men om man får ett lägre kort än det öppna så förlorar man vinsten.

Det vanligaste spelet vad gäller videopoker är ”Jacks or better”, där par i knektar är den lägsta handen som ger utdelning. Det spelar man utan joker, men det finns andra spel där man använder sig av joker. I dessa spel blir oddsen, och då även prisstrukturen, något annorlunda. Det finns även något som kallas ”vilda kort”. Dessa kan, liksom joker, representera vilket kort som helst.

Det finns dokumenterat att automatspel, och då i synnerhet Jack Vegas, ger upphov till spelberoende. Detta beror till stor del på dess tillgänglighet och den relativt korta tiden mellan insats och resultat.

Även på internet finns många möjligheter till att spela olika former av videopoker. Många spelbolag erbjuder gratis spel och krediter om man registrerar sig hos dem, och på så sätt kan man få testa spelet utan att betala de första gångerna. Detta trick används för att locka till sig spelare, och väcka deras intresse för spel.