Jack Vegas

Jack Vegas, eller som det heter sedan 2007, Vegas är en spelmaskin som funnits sedan 1996. Vegasmaskinerna består av klassiska hjulspel, pokerspel, Keno och nummer-spel. Sammanlagt finns det 17 olika spel på en Jack Vegas-maskin.

För att få spela Jack Vegas så måste man vara 18 år gammal eller äldre. Maxinsatsen är 5 kronor och den högsta vinsten är 500 kronor. Innan spelet startar så måste man skriva in sitt födelsenummer. Detta födelsenummer registreras sedan på ett eventuellt vinstkvitto, och när man ska hämta ut vinsten får man samtidigt visa upp sin legitimation. Då måste födelsenumret som står på vinstkvittot överensstämma med det på din legitimation.

Jack Vegas blev väldigt snabbt en av statens mest inkomstbringande källor, vilket snabbt fångades upp av kasinon och även av internet. Internetspelen får inte kallas för Jack Vegas eftersom det är varumärkesskyddat av svenska spel men de olika spelen påminner starkt om varandra.

Skillnaden mellan att spela på landbaserade maskiner och Jack Vegas på internet är att man kan satsa mycket större summor på internet och på så sätt vinna mer. På vissa Jack Vegas-spel online kan man vinna upp till flera miljoner.

En av anledningarna till att spelet är så populärt är för den känsla av kontroll som spelet inger.  Man kan starta och stanna hjulen som man önskar, samt dubbla och tredubbla vinstsumman. Skaparna av spelmaskinen har valt att framkalla denna känsla för att man lättare ska fastna i spelet.

Något mer som ger spelet sin charm är alla olika effekter och grafik som spelet erbjuder. Speciellt online finns en mängd med olika varianter och teman, där spelaren kan välja en spelmaskin från sitt eget intresse. En fotbollsspelare hade säkerligen valt spelet ”fotbollsfeber”, där det, efter att man fått 3 lika symboler i rad, gäller att dribbla förbi ett helt landslag för att göra mål. Man vinner mer och mer pengar för varje dribbling man klarar av. Skulle man dock bli fråntagen bollen av en spelare ur det andra laget så förlorar man hela summan.

Med ett rörelseresultat på över 800 miljoner kronor under 2010, är Jack Vegas ett av Svenska Spels största kassakor. Det motsvarar cirka 20 procent av deras totala omsättning. Men det är inte bara Svenska Spel som tjänar på svenskarnas spelande. Även restauranger och idrottsrörelsen har börjat profitera på spelmaskinerna. Framgången har dock även fört med sig konsekvenser i form av ett ökat problemspelande. Därför infördes år 2006 en begränsningsregel, vilken innebar att spelautomaternas omsättning inte får överstiga 35 % av spelplatsens totala omsättning.

Människor med en benägenhet för beroenden avråds till att spela Jack Vegas. Jack Vegas och dylika spel räknas till ”snabba spel” vilket innebär att de innehar den högsta risken för att skapa ett beroende. Man tipsar därför spelare att i förhand bestämma sig för vilken summa de vill spela för, och hålla sig till den.